C. Dr. Nequi no.9, 1 Pis B,

Mon-Sat 10:30-13:00

+376 694 589

C. Dr. Nequi no.9, 1 Pis B,

Mon-Sat 10:30-13:00

+376 694 589

WHISKY

Què és exactament un “Single malt”, un “single grain” o un “blended”?

El whisky és un esperit complex. El ventall de diferents classificacions i normes que ha de complir cada tipus de whisky fa que dues ampolles mai siguin idèntiques. El whisky es pot convertir en un single malt, un sol gra i, més sovint, un blended. Sovint poden ser confusos, així que en aquest post descobrirem què fa exactament un “single malt”, “un gra” o un “blended”.

Single Malt
El primer pas per entendre el terme “single malt” és establir a quina part del procés d’elaboració del whisky s’aplica cada paraula del terme. Primer, mirem el terme “solter”. Aquesta és la part més confusa del terme, ja que es pot aplicar a diversos factors relacionats amb el whisky. Per exemple, una idea errònia comuna sobre el whisky single malt és que la paraula “únic” vol dir que el whisky ha de ser el producte d’un sol lot, o un sol barril, de whisky. No obstant això, aquest no és el cas. De fet, gairebé tots els whiskies single malt són mescles. Quan diem “mescla”, ens referim al procés de combinar whisky de diferents bótes i diferents edats per formar el producte final. Les diferents bótes aporten sabors al whisky de diferents maneres, de manera que les destil·leries combinen el whisky per trobar un equilibri de sabors per formar el seu single malt. si la paraula “únic” no fa referència al barril o al lot, a què es refereix? “Single malt” significa simplement que el whisky és el producte d’una destil·leria única. Així, mentre que un single malt pot contenir whisky de moltes bótes diferents, tot aquest whisky ha d’haver estat produït per una única (una) destil·leria. A continuació, mirem el terme “malta”. Això és menys confús entre ambdós, ja que no hi ha molt més a què aquesta paraula es pugui referir a part del gra utilitzat per fer whisky. En el cas del “single malt”, aquest gra és exclusivament ordi. Per tant, “single malt” es refereix al fet que el whisky només s’ha de produir amb aigua i malt d’ordi.

Single grain
Tot i que aquest terme es pot confondre fàcilment amb “single malt” per la seva similitud, és important no confondre els dos, ja que són força diferents. Un dels factors que tenen en comú és que el “únic” en ambdós termes fa referència a la decisió que cada whisky s’ha de produir en una única destil·leria. No obstant això, la diferència principal és que els whiskies de gra únic no s’han d’elaborar amb ordi arrebossat. De fet, es podrien utilitzar altres grans com el blat, el blat de moro o el sègol, i es poden barrejar o no. Com a resultat, els whiskies “single grain” solen oferir notes més dolces en aromes fumats. Els whiskies “single grain” també es diferencien dels mals que tenen com a destil·lació. Els single malts es destil·len amb alambins tradicionals, mentre que el “single grain” es destil·la amb alambins de columna. Es treballa per lots i s’utilitzen principalment per crear un producte saborós.

Whisky escocès barrejat
Com s’ha esmentat anteriorment, sovint es combinen diferents whiskys. Va sorgir la necessitat de barrejar perquè, en aquella època, el “single malt” tenia un gust molt fort i cru que no tothom agradava. A través de la combinació, Usher va poder crear un whisky amb un sabor més suau i que atreia a un mercat més ampli. Avui en dia, aproximadament nou de cada deu ampolles de scotch venudes a tot el món es venen com a “Blended scotch whisky”. Abans del 2009, qualsevol barreja de whisky escocès podia qualificar-se com a barreja escocès. No obstant això, el Reglament del whisky escocès ara estableix que el whisky escocès barrejat ha de contenir una combinació d’un o més whisky escocès de malta i un o més whisky escocès “de gra únic”. La proporció de gra a malta de la barreja varia d’ampolla a ampolla. El gra forma el cos del whisky, mentre que la malta li dóna sabors addicionals. Com a resultat, els whiskies escocesos mesclats més cars tendiran a utilitzar un percentatge més alt de malta a la seva barreja. Al costat d’aquesta nova legislació, hi havia dues noves categories de blended whisky: “low-malt whisky” i “blended scotch whisky”. Tot i que el “whisky escocès barrejat” cobria tots aquests termes, el canvi al que definia exactament un whisky escocès barrejat va requerir la introducció d’aquestes dues noves classificacions. El whisky escocès de malta mixta vol dir que està elaborat a partir d’una barreja de dos o més whiskys de malta de malla de diferents destil·leries. De la mateixa manera, un whisky escocès de gra barrejat és la barreja de dos o més whiskys escocès de gra únic de diferents destil·leries. L’escombrat de malta mixta és el més comú dels dos, però hi ha algunes destil·leries que venen escot barrejat per als coneixedors del whisky realment curiosos.

Top