Què és l’Armagnac?

 

L’armagnac és un tipus d’aiguardent que prové de la regió de Gascunya al sud-oest de França. És un dels destil·lats més antics del món, amb una història que es remunta a diversos segles. Similar al Cognac, un altre brandi francès conegut, l’Armagnac es produeix mitjançant un procés de destil·lació, envelliment i barreja.

 

Aquí hi ha alguns punts clau sobre Armagnac:

 

Producció: Armagnac s’elabora a partir de la destil·lació de vi blanc, produït normalment a partir de varietats específiques de raïm com Ugni Blanc, Colombard i Folle Blanche. El vi es destil·la amb alambins d’olla tradicionals, donant com a resultat un esperit clar i d’alta prova.

 

ENVELLIMENT: Després de la destil·lació, l’Armagnac s’envelleix en bótes de roure. El procés d’envelliment permet que l’aiguardent desenvolupi el seu sabor, caràcter i color a mesura que interactua amb la fusta i l’aire. La durada de la criança pot variar i es poden etiquetar diferents anyades d’Armagnac en funció del nombre d’anys que ha passat en bótes.

 

Terroir: El clima i el sòl únics de la regió de Gascunya contribueixen a les qualitats distintives de l’Armagnac. El terroir de la regió, o factors ambientals, influeixen en les característiques del raïm i en el perfil de sabor del brandi resultant.

 

Perfil de sabor: Armagnac ofereix una àmplia gamma de sabors i aromes, que poden incloure notes de fruita seca, espècies, roure, vainilla i, de vegades, fins i tot elements florals o herbes. El procés d’envelliment i l’elecció de les varietats de raïm influeixen en aquests sabors.

 

Categories d’envelliment: l’Armagnac es classifica en funció del seu període d’envelliment, de manera similar al Cognac. Les categories inclouen “VS” (Molt Especial), “VSOP” (Very Superior Old Pale) i “XO” (Extra Old), que indica el nombre mínim d’anys que s’ha envellit el brandi.

Armagnac de collita única: alguns armanyacs s’elaboren a partir de raïm collit en un any concret, creant un llançament d’armanyac “Millésime”. Aquests poden ser especialment apreciats entre col·leccionistes i entusiastes.

 

Usos culinaris: l’Armagnac no només es gaudeix com a esperit per beure, sinó que també es troba en diverses aplicacions culinàries, inclòs l’ús com a agent aromatitzant a la cuina i al forn.

 

Tot i que l’Armagnac i el Cognac són brandis francesos, tenen diferències quant a mètodes de producció, perfils de sabor i orígens geogràfics. Sovint es considera que l’Armagnac té un caràcter més rústic i divers en comparació amb les qualitats més suaus i uniformes del Cognac.